Visita de Jordi Pujol al Centre d'Estudis Joan XXIII de Bellvitge.
El març de 1983 va tenir lloc la inauguració de la piscina del Centre d'Estudis Joan XXIII, moment que recull aquesta fotografia. Va ser construïda amb finançament mixt entre la Generalitat de Catalunya i aportacions privades. Es va decidir que aquesta instal·lació fos d’ús públic mitjançant amb conveni amb l’Ajuntament de l’Hospitalet.
Es veu a la fotografia el jesuïta Josep Ituarte Mata fundador i primer director del Centre d'Estudis Joan XXIII de Bellvitge saludant a Jordi Pujol, President de la Generalitat de Catalunya en presència del Conseller de Finances de la Generalitat, Josep Manuel Basáñez, a l'esquerra, Joan Saura, del PSUC, primer Tinent d'Alcalde de l'Ajuntament de l'Hospitalet, al fons, José Hernández, del PSC, regidor de Bellvitge, darrera d'Ituarte i en Josep Lluís Vilaseca, Director General d'Esports de la Generalitat. Darrera el President Pujol hi ha l'Alcalde de l'Hospitalet, Juan Ignacio Pujana, del PSC.
Lali Xiberta, que juntament amb Lali Carreres varen ser les dues professores pioneres del Joan XXIII, explica: "La història del C. E. Joan XXIII no hauria estat possible sense l’entusiasme del seu fundador, Josep Ituarte Mata. Ell va saber engrescar en el seu projecte, un grup de persones joves jesuïtes i laics, amics, gent del barri, pares, mares, educadors, empreses, institucions... Tots ells, amb la seva il·lusió, entrega i treball van fer possible que allò que a finals dels anys seixanta semblava una utopia fos una esplèndida i consolidada realitat el 1983. “L’estiu del 68, un grup de joves, amb el Pepe Ituarte al capdavant, van fer una enquesta al barri de Bellvitge per saber quines eren les necessitats prioritàries. (En aquell moment Bellvitge era un grup d’edificis sense voreres, ni clavegueram, ni ambulatoris, ni escoles, ni...). Es va decidir començar una escola amb nens i nenes de 4 anys. La immobiliària va cedir un espai en un altell del carrer Ermita, 20. El mes de novembre va començar el curs amb 12 o 15 nens i nenes. Abans, gent voluntària havia netejat i adequat l’espai i també havia comprat material. L’espai era molt precari. El desembre del 1970, es va passar al local comercial del carrer Prado, 80 i l’Ajuntament ens va cedir un terreny prop del local, amb una tanca provisional, per utilitzar-lo com a pati. L’any 1974, es van posar els fonaments del nou edifici i l’any 1975 es va fer la pista esportiva. Per fi teníem un lloc decent per a l’esbarjo dels infants i els joves, i per a les activitats de l’Escola Esportiva!. El curs 1977-1978 es va fer la inauguració de l’edifici actual. En tan sols deu anys, el centre havia passat de 39 a 1.000 alumnes."
Josep Ituarte va morir prematurament a causa d'una fulminant leucèmia el 1996. Li va ser concedida la Medalla d’Or de la Ciutat a títol pòstum.