L'Hospitalet fotografiat per Ramon Puig Gairalt.
En primer terme, Can Clota, a Esplugues de Llobregat, important casal d'origen medieval, probablement del segle XIV, tot i que l'actual edificació, llevat de l'antiga torre, deu ser del segle XVIII. Se sap que a durant ell segle XV va ser propietat de Simó Canyet i que el 1734 va ser adquirit per Jaume Clota. El 1744, el comerciant Francesc Clota i Teixidor, fill de Jaume, va ser nomenat cavaller per Felip V, que li concedí l'escut d'armes amb el lema Triumphum non est sine sanguine, que es troba a la llinda del portal d'entrada. La seva besneta Maria Antònia de Jalpí i de Maranyosa es va casar amb el gironí Francesc Salvador de Delàs i de Taurinyà, II baró de Vilagaià, i els seus descendents encara en mantenen la propietat*.
L'edifici té planta quadrada, amb coberta a quatre vessants, amb planta baixa i dos pisos, i una remarcable torre -renaixentista- coronada amb una galeria oberta d'arcs de mig punt. També compta amb una capella del segle XVII, amb portal renaixentista també. Del gran jardí cal destacar-ne una bassa voltada de galeries d'arcs de mig punt, a manera de claustre.
Vilagaià és una nissaga provinent de la noblesa gironina vinculada ja antigament amb els Delàs. Aquests hostatgen a la torrassa una important biblioteca i una societat d'amics de Casanova, l'aventurer venecià, potser d'origen barceloní.
L'Hospitalet fotografiat per Ramon Puig Gairalt.
Pont sobre el Canal de la Infanta d'accés a Can Madurell, a la dreta de la fotografia. El pont estava situat al camí de Sant Joan o del cementiri, prop de la Riera de la Creu, de la que s'observa el seu inici a l'esquerra de la fotografia. Avui tot aquest espai és l'Avinguda Josep Tarradellas i Joan.
L'Hospitalet fotografiat per Ramon Puig Gairalt.
L’exèrcit espanyol, present a l'Hospitalet des de 1740 en un edifici que estava gairebé al costat d'aquest mas, va llogar, el 1862 , i després va comprar, el 1868, a Mercè Bertrand i Amat, emparentada amb el Baró de Maldà, vídua d'Isidre Angulo i Agustí, aquesta masia coneguda com ca n’Angulo, Mas Nadal o can Mèlic, del s. XVII, i totes les terres que l’envoltaven, uns 50.000 metres quadrats, per situar allà la que va ser coneguda com a Caserna de la Remunta, que va estar activa fins el 1994, quan va passar a ser l'Escola de Capacitació Agrària i Equina de la Generalitat. El 2007 el Ministeri de Defensa, propietari encara del recinte, el va vendre a l'Ajuntament de l'Hospitalet, que va reconvertir-ho, en part, en el Parc de la Remunta, on es conserva l’antic mas i la gran porta de ferro forjat d'accés a l'antiga caserna.
L'Hospitalet fotografiat per Ramon Puig Gairalt.
Pont sobre el Canal de la Infanta d'accés a la casa Madurell. El pont estava situat al camí de Sant Joan o del cementiri, prop de la Riera de la Creu, de la que s'observa el seu inici a la dreta de la fotografia. Al fons, el pont de ferro de Can Serra sobre les vies del tren, al costat de l'estació de l'Hospitalet. Avui tot aquest espai és l'Avinguda Josep Tarradellas i Joan.