1969: L'any que els hospitalencs van arribar a la Lluna
El 1969 va ser l'any que la humanitat va arribar a la lluna. Amb motiu del 50 aniversari de l'esdeveniment, aquest audiovisual mostra un recull de documents que mostren que passava a la ciutat en aquesta data.
L'Arxiu Municipal es va posar en contacte amb el Port de Barcelona per poder visitar i documentar el Far del Llobregat, un edifici que va pertànyer a l'Hospitalet fins l'any 1920.
De seguida, des del Port ens van oferir una visita guiada a la Farola. Per part de l'Ajuntament hi vam acudir el personal de l'Arxiu, encapçalat per la directora Maria Valls, i també l'assessor de Cultura Josep Maria Solias i la cap del Servei d'Organització i Projectes de Millora, Yolanda Linares.
Per part del Port de Barcelona, els amfitrions de la visita van ser: Agustí Filomeno, cap del gabinet de presidència i relacions institucionals, Santiago Otero, director d’auditoria interna i gabinet tècnic de presidència, Joaquín Alarcón, responsable del servei d’ajudes a la navegació i Mònica Gutiérrez, responsable del patrimoni cultural.
La col·laboració amb el Port de Barcelona no s'acaba amb aquesta visita al far, sinó que des de l'Arxiu Municipal organitzarem durant aquest estiu un concurs en el que els guanyadors podran anar a veure el far d'una manera especial.
Documental sobre els inicis del barri de Bellvitge realitzat pels alumnes de l'Institut de Bellvitge (I.N.B.-3) i dirigit per Julián Álvarez. Els comentaris són de: Cosme Grifell (arquitecte municipal) i Ramon Fernández Jurado (veí i activista). Les intervencions musicals van a càrrec de: Ginesa Ortega y Pedro Sierra (guitarrista), Alma Flamenca i José Luís González (poeta). Les fotografies són de: Mauricio Martínez i Casa Compay. La Documentació gràfica és de R. Fernández Jurado. Col·laboren: Video-Nou, l'Aula de Cultura de Bellvitge, Àrea d'Urbanisme i d'Ensenyament de l'Ajuntament de l'Hospitalet i la Peña Flamenca de l'Hospitalet. Durada: 12 minuts.
En motiu del Dia Internacional del Dret d'Accés Universal a la Informació, i com que a l'Arxiu rebem moltes consultes, hem preparat aquest contingut sobre com es fa una sol·licitud d'accés a la informació a l'Ajuntament de l'Hospitalet.
L'accés a la informació té un paper fonamental en el desenvolupament, la democràcia i la igualtat.
Estarem esperant les vostres consultes!
Vídeo explicatiu del Concurs d'Estiu de l'Arxiu de l'any 2024. Entre tots els encertants es sortegen 10 entrades dobles per a un passeig en vaixell ofert pel Port de Barcelona per anar a veure la Farola, l'antic far de l'Hospitalet.
Llençada de globus col·lectiva amb les persones participants als tallers dels Punts Òmnia Sanfeliu-Sant Ildefons i Fundació Akwaba. que es van realitzar durant el confinament per la pandèmia de COVID-19.
Durant la Setmana Internacional dels Arxius vam visitar dues classes de 5è de primària de l'Escola Paco Candel, del barri de Santa Eulàlia.
A partir de les fotografies històriques de l'Hospitalet que els vam ensenyar, els nens i nenes van fer els dibuixos que podeu veure en aquest vídeo.
Des de l'Arxiu hem engegat el projecte "L'Arxiu a les Aules" per a fer difusió del patrimoni documental en les escoles de la ciutat. Aquesta activitat està dirigida als alumnes d'I5 a 6è de primària, nens i nenes entre 5 i 12 anys, als que mostrem alguns documents i fotografies antigues. A través d'aquests documents els expliquem com era l'Hospitalet del segle passat. Com es va transformar d'un municipi bàsicament agrícola i industrial en la ciutat que ells i elles coneixen ara. Els animem a comentar i fer les preguntes que els desperti la seva curiositat, i per finalitzar els demanem que facin un dibuix sobre el que han vist.