• Fotografies de nevades.mp4
    El desembre congelat
    Recull d'imatges de nevades històriques a l'Hospitalet: 1962, 1965, 1983 i 1993. Totes les fotografies pertanyen al Fons Company Fotògraf, donat pels germans Company l'any 2022.
    Climatologia
    Natura i medi ambient
    Nevada del 1962
    Nevades
  • 25-N 2024.mp4
    Dia Internacional per a l'eliminació de la violència contra les dones (2024)
    Des de l'Arxiu Municipal de l'Hospitalet reivindiquem aquest dia per l'erradicació de la violència cap a les dones, i ho fem recordant un cas d'agressió masclista ocorregut a la nostra ciutat fa 160 anys i que va quedar registrat en els documents que conservem. El 8 de desembre de 1864, al barri de Santa Eulàlia de l’Hospitalet, la Francisca Susanna fou agredida pel seu marit, en Josep Roca. Ho sabem gràcies a que ella va denunciar els fets a les autoritats municipals. Així ho explica en Jacint Folch, l’alcalde pedani (seria com l’actual regidor del barri) en aquest document escrit dos dies després dels fets. La Francisca, que havia patit contusions, demanava justícia i també ajuda per recuperar roba i calçat de casa seva. No sabem si el marit no la deixava entrar a casa o si era ella que no hi volia tornar. El cas és que en Jacint Folch va enviar el sereno (el vigilant nocturn), que era l’Agustí Isaach, perquè en Josep Roca entregués les pertinences de la seva dona. Però el marit no va obeir de cap manera i va exigir que l’ordre arribés d’una autoritat superior. Aleshores, en Jacint Folch va redactar aquest document i el va enviar a l’alcalde de l’Hospitalet. No sabem quina va ser l’actuació posterior, però un funcionari va escriure al marge que l’assumpte “s’havia resolt satisfactòriament entre els consorts” i que en Roca “havia demanat perdó pel greuge comès”. Ignorem si amb la paraula greuge es referien a l’agressió contra la seva dona, o més aviat al fet que d’entrada s’havia negat a obeir l’autoritat d’en Jacint Folch. Segurament no es va fer justícia i és possible que ella hagués de tornar a conviure amb el seu agressor. Però gràcies a que la Francisca Susanna va denunciar l’agressió, avui coneixem aquesta història de violència masclista.
    Associacions i entitats
    Dones
    Feministes i de dones
    Persones
  • Passeig en vaixell al far del Llobregat.mp4
    Passeig en vaixell fins el Far del Llobregat
    El divendres 13 de setembre de 2024 les guanyadores del premi del Concurs d'Estiu de l'Arxiu van poder gaudir d'un passeig en vaixell ofert pel Port de Barcelona. L'objectiu era arribar per mar fins davant de la Farola, el far que fins el 1920 va pertànyer al terme municipal de l'Hospitalet. Ens va acompanyar el regidor José Antonio Alcaide.
    Arquitectura i urbanisme
    La Farola
    Ports
    Transports
    Vaixells
  • Entrevista a Carles Ferrer.mp4
    Entrevista a Carles Ferrer
    El divendres 13 de setembre de 2024 les guanyadores del premi del Concurs d'Estiu de l'Arxiu van poder gaudir d'un passeig en vaixell ofert pel Port de Barcelona. L'objectiu era arribar per mar fins davant de la Farola, el far que fins el 1920 va pertànyer al terme municipal de l'Hospitalet. Ens va acompanyar el regidor José Antonio Alcaide. Un cop acabat el trajecte, vam entrevistar en Carles Ferrer, un dels guanyadors del premi.
    Arquitectura i urbanisme
    La Farola
    Ports
    Transports
    Vaixells
  • Entrevista Àngels Checa.mp4
    Passeig en vaixell fins el Far del Llobregat
    El divendres 13 de setembre de 2024 les guanyadores del premi del Concurs d'Estiu de l'Arxiu van poder gaudir d'un passeig en vaixell ofert pel Port de Barcelona. L'objectiu era arribar per mar fins davant de la Farola, el far que fins el 1920 va pertànyer al terme municipal de l'Hospitalet. Ens va acompanyar el regidor José Antonio Alcaide. Abans de començar el passeig en vaixell, vam entrevista l'Àngels Checa, una de les guanyadores del premi.
    Arquitectura i urbanisme
    La Farola
    Ports
    Transports
    Vaixells
  • Concurs d'estiu 2024.mp4
    Concurs d'estiu de l'Arxiu (2024)
    Vídeo explicatiu del Concurs d'Estiu de l'Arxiu de l'any 2024. Entre tots els encertants es sortegen 10 entrades dobles per a un passeig en vaixell ofert pel Port de Barcelona per anar a veure la Farola, l'antic far de l'Hospitalet.
    Arquitectura i urbanisme
    La Farola
    Ports
    Transports
    Vaixells
  • Visita al Far del Llobregat.mp4
    A la recerca del Far del Llobregat
    L'Arxiu Municipal es va posar en contacte amb el Port de Barcelona per poder visitar i documentar el Far del Llobregat, un edifici que va pertànyer a l'Hospitalet fins l'any 1920. De seguida, des del Port ens van oferir una visita guiada a la Farola. Per part de l'Ajuntament hi vam acudir el personal de l'Arxiu, encapçalat per la directora Maria Valls, i també l'assessor de Cultura Josep Maria Solias i la cap del Servei d'Organització i Projectes de Millora, Yolanda Linares. Per part del Port de Barcelona, els amfitrions de la visita van ser: Agustí Filomeno, cap del gabinet de presidència i relacions institucionals, Santiago Otero, director d’auditoria interna i gabinet tècnic de presidència, Joaquín Alarcón, responsable del servei d’ajudes a la navegació i Mònica Gutiérrez, responsable del patrimoni cultural. La col·laboració amb el Port de Barcelona no s'acaba amb aquesta visita al far, sinó que des de l'Arxiu Municipal organitzarem durant aquest estiu un concurs en el que els guanyadors podran anar a veure el far d'una manera especial.
    Arquitectura i urbanisme
    La Farola
    Ports
  • Publicació del Cens Electoral de 1935.mp4
    Publicació del Cens Electoral de 1935
    El Cens Electoral de l'any 1935 està conformat per un conjunt de llistats, un per secció de cada districte de la cituat, i és un document on apareixen els veïns i veïnes de l'Hospitalet que a data d'1 d'abril de 1935 tenien almenys 23 anys. Hem digitalitzat aquest document i ja es pot consultar lliurement al nostre Portal d'Imatges. Allà el trobareu dividit en diversos PDF, cadascun d'ells pertany a una secció de la ciutat. A la descripció hi veureu quins carrers surten a cada llistat. La cerca és fàcil perquè el text està mecanografiat i els habitants hi apareixen ordents alfabèticament per cognom. A més, és possible buscar el cognom que interessa en el cercador automàtic del PDF. En el Cens hi surten dades com: l'adreça de la persona, l'edat, la professió i si sabia llegir i escriure. Estem segurs que serà molt útil per a la recerca, ja que fins ara només teníem publicats els Padrons d'Habitants fins el de l'any 1920. A les nostres xarxes vam publicar un vídeo on l'Álvaro, estudiant en pràctiques d'Arxivística i Gestió de Documents de la Universitat Autònoma de Barcelona, ens explica aquest document que ell mateix ha tractat. El vídeo ha estat possible gràcies a la implicació d'un altre alumne, el Diego Alexander, que també tenim en pràctiques de Màrqueting i Publicitat de Grau Superior de Formació Professional, de l'Institut Provençana de l'Hospitalet.
    Censos
    Població
    Política i administració pública
  • Dia dels Arxius 2024.mp4
    Dia Internacional dels Arxius 2024
    Durant la Setmana Internacional dels Arxius vam visitar dues classes de 5è de primària de l'Escola Paco Candel, del barri de Santa Eulàlia. A partir de les fotografies històriques de l'Hospitalet que els vam ensenyar, els nens i nenes van fer els dibuixos que podeu veure en aquest vídeo. Des de l'Arxiu hem engegat el projecte "L'Arxiu a les Aules" per a fer difusió del patrimoni documental en les escoles de la ciutat. Aquesta activitat està dirigida als alumnes d'I5 a 6è de primària, nens i nenes entre 5 i 12 anys, als que mostrem alguns documents i fotografies antigues. A través d'aquests documents els expliquem com era l'Hospitalet del segle passat. Com es va transformar d'un municipi bàsicament agrícola i industrial en la ciutat que ells i elles coneixen ara. Els animem a comentar i fer les preguntes que els desperti la seva curiositat, i per finalitzar els demanem que facin un dibuix sobre el que han vist.
    Arts plàstiques
    Cultura
    Dia Internacional dels Arxius
    Diades
    Dibuix
    Festes
    Infants
    Persones
  • Arxiualesaules_2024.mp4
    L'Arxiu a les aules
    Des de l'Arxiu hem engegat el projecte "L'Arxiu a les Aules" per a fer difusió del patrimoni documental en les escoles de la ciutat. Aquesta activitat està dirigida als alumnes d'I5 a 6è de primària, nens i nenes entre 5 i 12 anys, als que mostrem alguns documents i fotografies antigues. A través d'aquests documents els expliquem com era l'Hospitalet del segle passat. Com es va transformar d'un municipi bàsicament agrícola i industrial en la ciutat que ells i elles coneixen ara. Els animem a comentar i fer les preguntes que els desperti la seva curiositat, i per finalitzar els demanem que facin un dibuix sobre el que han vist.
    Dia Internacional dels Arxius
    Diades
    Festes
    Infants
    Persones
  • Lectures d'arxiu 1_Hágame el favor, Oliveras.mp4
    Lectures d'Arxiu: "¡Hágame el favor, Oliveras!"
    Lectures d'Arxiu: documents curiosos llegits per persones voluntàries vinculades a l'Arxiu. L'any 1930 el president de la Zona Franca (Fernando Álvarez de la Campa) va enviar aquesta carta a l'alcalde de l'Hospitalet (Just Oliveras Prats). Sembla que no estava gaire content amb ell...
    Alcaldes
    Arquitectura i urbanisme
    Política i administració pública
    Ports
    Projectes urbanístics