• AMHL 101 CT0001647.jpg
    Plano de Barcelona y contornos -32. Puerto Franco. 4a. Región
    Plànol de Barcelona i contorns dibuixat per la "Brigada Topográfica de Ingenieros". Comprèn una bona part de la marina al sud de la carretera del Mig. Es detallen els camins, ferrocarrils, masies, etc. Plànol digitalitzat per l'Institut Cartogràfic i Geològic de Catalunya (veure enllaç a la pestanya Descripció, camp Difusió)
    Agricultura i ramaderia
    Arquitectura i urbanisme
    Cartografia
    Masies
    Plànols
    Ports
  • AMHL 101 CT0001643.jpg
    Plànol de l'Hospitalet, full 1. Conducció d'aigües de la mina mas Conill
    Reproducció d'un plànol relatiu a la portada d'aigües a la vila des de la mina de Mas Conill d'Esplugues i a través del repartidor del Baró de Maldà. Establert a consequència dels acords subscrits entre Gaietà Maria Amat i d'Amat, Baró de Maldà, l'Ajuntament presidit pel batlle Pau Cerdà i el rector Josep Montasell el 1864. Hi ha el recorregut de la canalització de l'aigua, l'emplaçament de cinc fonts noves, el de dues antigues, els carrers i els edificis del nucli urbà. Signat pel mestre d'obres Eusebi Parera. Plànol digitalitzat per l'Institut Cartogràfic i Geològic de Catalunya (veure enllaç a la pestanya Descripció, camp Difusió)
    Arquitectura i urbanisme
    Cartografia
    Mapes
    Plànols
  • AMHL_101_C410_1931_07305_plànol.pdf
    Plànol del gratacels de Collblanc
    Plànol de la façana de l'edifici construït el 1931 pels arquitectes Ramon i Antoni Puig Gairalt a instància de Joan Pons i Vila. Aquest plànol forma part de l'expedient de llicència d'obres núm. 7305/1931. Està signat per Antoni Puig i Gairalt, tot i que se li atribueix l'autoria al seu germà Ramon i, de fet, el propi Ramon explicà en articles de premsa que ell en fou arquitecte. L'edifici encara existeix (2024) i es troba a la cantonada entre la carretera de Collblanc i el carrer Progrés, al barri de Collblanc. Va ser el primer gratacels que es va construir a Catalunya, i el primer edifici amb ascensor a la ciutat de l'Hospitalet.
    Arquitectura i urbanisme
    Cartografia
    Construcció
    Edificis
    Gratacels
    Obres
    Plànols
  • AMHL_101_C410_1924_03577_plànol.pdf
    Pànol de la casa del carrer Montseny, 165
    Casa de planta baixa i pati que hi havia l'alçada de l'actual carrer Montseny, 165. Construïda l'any 1924, l'arquitecte fou Xavier Turull Ventosa i el promotor Antoni Ferrer Amela. Ja no existeix, es va enderrocar el 1964 juntament amb la casa del núm. 163 per fer l'edifici que actualment (2024) ocupa els números 163-165. Al pati de davant d'aquesta casa hi havia l'entrada d'un refugi antiaeri de la Guerra Civil construït pels veïns, segons testimoni oral de Ramon Julià, nascut en aquesta casa l'any 1933. I al pati del núm. 163 hi havia el pou de ventilació. Es tractaria de l'anomenat "refugi del carrer Ferrer" (actual passatge Gregorio Marañón), segons la portada de l'expedient número 8 de construcció de refugis (conservada dins de l'expedient d'obres 9622/1935).
    Arquitectura i urbanisme
    Conflictes
    Construcció
    Guerra Civil
    Obres
    Refugis antiaeris
    Seguretat i defensa
  • AMHL_101_E130_1938_00002.tif
    Projecte de refugi antiaeri del carrer Llançà, 35
    Es tracta d'un dels molts refugis antiaeris que es van projectar al barri de Collblanc. Aquest estava situat al carrer Llançà, entre els carrers Pujós i París, just davant de l'actual Escola Charlie Rivel (on als anys 30 també hi havia una escola). D'aquest refugi, a més d'aquest plànol d'emplaçament, també es conserva la portada de l'expedient de construcció, on s'indica: "Expedient núm. 10: Refugi del carrer de Llançà (núm. 35) entre París i Creu Roja. Aprovat per la Junta de Defensa Passiva Local el dia 15 de març del 1938. Refugi 3." Pel plànol veiem que efectivament un accés era pel número 35 del carrer Llançà i que l'altra entrada estaria situada al número 19 (la numeració actual és la mateixa). El refugi disposava de tres pous de ventilació, un espai amb farmaciola d'urgència i lavabo.
    Arquitectura i urbanisme
    Conflictes
    Construcció
    Guerra Civil
    Obres
    Refugis antiaeris
    Seguretat i defensa
  • AMHL 101 CT0001645.jpg
    Província de Barcelona, Término de Hospitalet, Planimetria
    Reproducció d'un plànol que comprèn el terme de l'Hospitalet d'abans de les segregacions. No hi ha data, s'atribueix entre 1914 i 1920.
    Arquitectura i urbanisme
    Cartografia
    Plànols
  • AMHL 101 CT0001661.tif
    L'Hospitalet l'any 1516
    Mapa dibuixat per Valentí Julià el 1987 que mostra com podia haver estat l'Hospitalet cap a l'any 1516 segons els estudis de l'historiador Jaume Codina. Fou un encàrrec del Museu de l'Hospitalet.
    Arquitectura i urbanisme
    Arts plàstiques
    Cartografia
    Cultura
    Dibuix
    Equipaments culturals
    Museu
    Plànols
  • AMHL_101_C410_1923_03152_plànol.pdf
    Plànol de l'edifici del carrer Josep Maria de Sagarra, 17
    Plànol de l'expedient d'obres 3152/1923 sol·licitat per Francesc Carol per la construcció d'un edifici de planta baixa i dos pisos a l'aleshores carrer del Porvenir, 15. L'edifici segueix existint cent anys després. Als anys 30 el carrer passà a anomenar-se Josep Maria de Sagarra, actualment és el número 17. En aquesta casa hi visqué, a finals dels anys 20, l'artista Rafael Barradas (Uruguai, 1890-1929).
    Arquitectura i urbanisme
    Construcció
    Obres
  • AMHL 101 CT0001646.jpg
    Plànol de l'Hospitalet de Llobregat
    Plànol general de l'Hospitalet. Realitzat per la 2ª Brigada Topográfica de Ingenieros. Comprèn aproximadament el districte Centre. Limita al nord amb el ferrocarril de St Vicens a Barcelona per Vilafranca; a l'est amb Cornellà; al sud amb la carretera del Mig o de Manso i a l'oest amb el Torrent Gornal i el ferrocarril de Madrid a Barcelona. Es detallen amb molta precisió carrers, edificis i eixides, ferrocarrils, etc. Idioma: castellà. Està signat pel capità i el comandant Plànol digitalitzat per l'Institut Cartogràfic i Geològic de Catalunya (veure enllaç a la pestanya Descripció, camp Difusió)
    Arquitectura i urbanisme
    Cartografia
    Plànols
  • AMHL_101_C410_1926_04807_plànols.pdf
    Plànols de la fàbrica Albert Germans
    L'any 1926 Josep Albert Rulduà, en representació de l'empresa "Albert Hermanos", va demanar una llicència d'obres per construir una fàbrica de teixits elàstics al carrer Rodés. Aquí veiem els plànols que s'adjuntaven a la sol·licitud, que estan signats i segellats per l'arquitecte Antoni Puig i Gairalt. A la sol·licitud s'esmenta que, abans d'establir-se a l'Hospitalet, la fàbrica estava ubicada a Aranjuez.
    Albert Germans
    Arquitectura i urbanisme
    Cartografia
    Construcció
    Indústries
    Obres
    Plànols
  • AMHL_101_CT0001558.jpg
    Plànol parcel·lari del barri de Santa Eulàlia
    Plànol digitalitzat per l'Institut Cartogràfic i Geològic de Catalunya (veure enllaç a la pestanya Descripció, camp Difusió)
    Arquitectura i urbanisme
    Cartografia
    Plànols
  • AMHL_CT_0001659.pdf
    Plànol del Real Canal de la Infanta Dª. Luisa Carlota de Borbón
    Arquitectura i urbanisme
    Canal de la Infanta
    Canals
  • AMHL_101_A220_1938_00501_Plànol Ciutat.pdf
    Plànol de la ciutat de L'Hospitalet de Llobregat
    Es tracta d'un plànol de la ciutat elaborat durant la Guerra Civil. Porta anotat a llapis l'any 1938. Dibuixat per l'arquitecte municipal (segurament Isidre Ubach, que va ocupar el càrrec interinament després de la mort de Ramon Puig i Gairalt el 1937). Alguns carrers només van rebre la denominació que apareix aquí durant la guerra, com el de Buenaventura Durruti (que després va passar ser Generalísimo Franco i des de 1979 ha recuperat el seu nom original: Enric Prat de la Riba).
    Arquitectura i urbanisme
    Carrers
    Cartografia
    Conflictes
    Guerra Civil
    Plànols
    Seguretat i defensa
  • AMHL_101_C110192102271.jpg
    Plànol d'urbanització de Les Planes
    Plànol que forma part de l'expedient d'urbanització d'uns terrenys dits de Les Planes, situats al barri de Muntanya, instat per Antonio Ceravalls.
    Arquitectura i urbanisme
    Cartografia
    Plànols
    Projectes urbanístics
  • AMHL 101 CT0001642.jpg
    Mapa relatiu als diferents cursos que ha seguit el riu Llobregat durant els anys 1080-1090
    "Mapa en que representa como el Río Llobregat antiguamente tenia su alveo oriental en la oriental división del territorio que en el día divide el Término y Parroquia del Hospitalet, de la de Port, que es parroquia de Sans, y como en el decurso del tiempo haviendo dicho Rio (cerca de los años 1080 ú 1090) hecho salto, tomó su curso por la parte occidental de dicho territorio del Hospitalet". Reproducció d'un mapa del segle XVIII (1732) que fou utilitzat amb altres documents, per tal d'aclarir els límits de les parròquies del Prat i de l'Hospitalet. Aquest límits depenien del curs del riu que amb els anys havia variat notablement. Plànol digitalitzat per l'Institut Cartogràfic i Geològic de Catalunya (veure enllaç a la pestanya Descripció, camp Difusió).
    Arquitectura i urbanisme
    Cartografia
    Mapes
    Natura i medi ambient
    Riu Llobregat
    Rius
  • AMHL_101_E100194000000.jpg
    Plànol de construcció
    Dibuix que forma part de l'expedient del projecte de construcció d'un conjunt de 32 habitatges coneguts com "Bloques del Caudillo".
    Arquitectura i urbanisme
    Bloques del Caudillo
    Cartografia
    Edificis
    Plànols
    Projectes urbanístics
  • AMHL 101 CT0001651.jpg
    Plànol de l'Hospitalet
    Plànol de la ciutat de l'Hospitalet amb indicacions de les barriades i noms de cases Plànol digitalitzat per l'Institut Cartogràfic i Geològic de Catalunya (veure enllaç a la pestanya Descripció, camp Difusió)
    Arquitectura i urbanisme
    Cartografia
    Plànols
  • AMHL_101_C110187700002.jpg
    Plànol del projecte d'urbanització d'un terreny a Santa Eulàlia propietat d'Eduardo Maluquer i Alodia Salvador
    Urbanització d'uns terrenys situats a la carretera de Barcelona al Garrofé (actual carrer de Santa Eulàlia), entre el carrer de Salvador i l'actual avinguda del Metro. En el plànol, la senyalització del nord és errònia. L'indret apareix anomenat com a prop de la Torrassa o "Criadero".
    Arquitectura i urbanisme
    Cartografia
    Plànols
    Projectes urbanístics
  • AMHL_101_A220_Pla General de Sanejament_planol 3.jpg
    Plànol de paviments de la barriada de la Torrassa de l'any 1928
    Plànol digitalitzat per l'Institut Cartogràfic i Geològic de Catalunya (veure enllaç a la pestanya Descripció, camp Difusió)
    Arquitectura i urbanisme
    Cartografia
    Plànols
  • AMHL_101_E100_8_1924_planol.jpg
    Prolongació de la Gran via, des de la Riera Blanca fins la Carretera del Prat
    Plànol digitalitzat per l'Institut Cartogràfic i Geològic de Catalunya (veure enllaç a la pestanya Descripció, camp Difusió)
    Arquitectura i urbanisme
    Cartografia
    Plànols
  • AMHL_101_A220_Pla General de Sanejament_planol 7.jpg
    Plànol general de clavegueram de l'any 1928
    Plànol digitalitzat per l'Institut Cartogràfic i Geològic de Catalunya (veure enllaç a la pestanya Descripció, camp Difusió)
    Arquitectura i urbanisme
    Cartografia
    Plànols
  • AMHL_101_A220_Pla General de Sanejament_planol 5.jpg
    Plànol de paviments de la barriada de Santa Eulàlia de l'any 1928
    Plànol digitalitzat per l'Institut Cartogràfic i Geològic de Catalunya (veure enllaç a la pestanya Descripció, camp Difusió)
    Arquitectura i urbanisme
    Cartografia
    Plànols
  • AMHL_101_A220_Pla General de Sanejament_planol 2.jpg
    Plànol de paviments de la barriada del Centre de l'any 1928
    Plànol digitalitzat per l'Institut Cartogràfic i Geològic de Catalunya (veure enllaç a la pestanya Descripció, camp Difusió)
    Arquitectura i urbanisme
    Cartografia
    Plànols
  • AMHL_101_A220_Pla General de Sanejament_planol 1.jpg
    Plànol d'eixample i de sanejament interior de l'any 1926
    Plànol digitalitzat per l'Institut Cartogràfic i Geològic de Catalunya (veure enllaç a la pestanya Descripció, camp Difusió)
    Arquitectura i urbanisme
    Cartografia
    Plànols
  • AMHL_101_CT0000030.jpg
    Plànol de la ciutat de l’any 1960 amb la zonificació del Pla Comarcal
    Plànol digitalitzat per l'Institut Cartogràfic i Geològic de Catalunya (veure enllaç a la pestanya Descripció, camp Difusió)
    Arquitectura i urbanisme
    Cartografia
    Plànols